Preot loan ŞTEFĂNESCU
Sf. loan Botezătorul zicea: “Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia lui Dumnezeu”.
El spunea oamenilor o veste bună, iar oamenii, şi atunci, ca şi azi, îşi închipuie că împărăţia lui Dumnezeu este o “vale a plângerilor” sau o percep ca o veste bună doar muritorii de rând, ori cei cu grave deficienţe intelectuale sau corporale.
Oameni buni! Împărăţia lui Dumnezeu nu este o iluzie, ci este un bun, pe care oricine, oricând poate să-l aibă, dacă îl va urma pe Hristos cu credinţă.
lstoria ne arată că, în drumul spre acest bun, spre împărăţia lui Dumnezeu, omenirea a fost adeseori oprită de rătăciri grave. Abia în persoana Mântuitorului Hristos ea a primit o călăuză sigură. Dar şi după apariţia Lui, drumul omenirii n-a fost lipsit de rătăciri.Azi ea stă la răspântia a două drumuri: capitalism şi creştinism. Unii o iau pe drumul creştinismului, ascultând de vorbele Sf. loan Botezătorul şi acceptă drept călăuză pe Mântuitorul Hristos, iar alţii o iau pe drumul capitalismului, uită de Dumnezeu, şi se îmbulzesc după comori lumeşti, înlăturând, strivind, dând la o parte sau călcând în picioare pe cei din calea lor.
Celor daţi la o parte, Mântuitorul Hristos le spune: “Eu am venit să vă descoperă o nouă comoară, mai mare decât toate comorile lumii acesteia la un loc. Din comoara aceasta veţi putea lua toţi care veţi voi şi tot va mai rămâne, după cum a fost la înmulţirea pâinilor, când, după ce s-au săturat toţi, au mai rămas douăsprezece coşuri de fărămituri”.
În punga fiecăruia din cei care cer, Mântuitorul pune, ca în basmele bunicii, trei bani; şi aceştia nu sunt euro; nu poartă chipul niciunui domnitor, ci numele lor sunt: credinţa, nădejdea şi dragostea. Va veni vremea când lumea întreagă va recunoaşte puterea lor de cumpărare.
Pentru a dobândi comoara împărăţiei lui Dumnezeu, aşa cum corăbierul în lupta cu fur