Un cercetător spaţial a realizat un remix al sunetului pe care l-a extras din analizele realizate cu telescopul Planck. Astfel, remixul este o reconstrucţie a sunetelor de la începutul Universului, momentul Big Bang.
Informaţia a fost extrasă de la telescopul Planck al Agenţiei Spaţiale Europene. Aparatura de ultimă performanţă i-a făcut deja pe cercetători să revizuiască vârsta Universului.
Pe lângă calculele asupra vârstei Universului, John Cramer, profesor emerit la Universitatea din Washington, a creat o nouă versiune audio a naşterii Universului, la o calitate înaltă. El a mai încercat să facă acest lucru acum 10 ani, cu ajutorul laboratorului Wilkinson Microwave Anisotropy de la NASA.
Cramer a folosit datele telescopului Planck pentru a ajunge la un rezultat cumva mai apropiat de realitate. „Noul spectru se duce la frecvenţe mult mai înalte decât în analizele WMAP”, a explicat profesorul, potrivit presei britanice. El a folosit datele privind radiaţia de acum 400.000 de ani, după începutul Universului, care transformă variaţia temperaturii în componente de frecvenţă sau multipoli.
Cu toate că pe fişierul audio publicat Universul şi Big Bang-ul par a avea un sunet care se aude, profesorul Cramer a explicat că frecvenţele din acel moment erau mult prea mici pentru a putea fi auzite de urechea umană, aşa că el le-a scalat enorm în simularea sa, care reprezintă primii 760.000 de ani de Univers.
Datele de la telescopul Planck au arătat că Universul are 13,82 de miliarde de ani, cu 80 de milioane de ani mai vechi decât se credea până acum.
Puteţi citi şi alte materiale despre Big Bang pe adevarul.ro:
Cum arăta Universul la scurt timp după Big Bang. Sonda Planck a elucidat numeroase mistere ale Cosmosului
Temperatura Universului. Măsurătorile astronomilor confirmă teoria Big Bang-ului
Toate ştirile despre B