Astfel de gesturi precum ruperea tratatului de pace cu vecinii din sud sau amenintari cu atacuri nucleare intra „in repertuarul obisnuit al propagandei nord-coreene”, estimeaza publicatia germana Tageszeitung.
„Ca si tatal sau, tanarul Kim intelege ca regimul nu va rezista unui razboi adevarat cu SUA. Cu toate acestea, amenintarea rasunatoare ascunde un calcul foarte precis: ea imprima unei tari slabe o imagine fioroasa”, este de parere autorul articolului.
„In interiorul tarii, Kim isi poate pastra respectul oamenilor dand impresia ca ii tine in sah pe americani si pe sud-coreeni, stilizati in dusmani. Dincolo de granitele tarii, el si-a creat imaginea unui lider imprevizibil si de aceea are mai multe posibilitati de manevra la negocieri”, continua Tageszeitung.
„Dar nu peste mult timp tarile vecine si puterile mondiale se vor bucura cand Phenianul va accepta din nou sa se aseze la masa tratativelor. In schimbu, SUA, Japonia, Coreea de Sud si China vor merge la compromisuri, precum livrari de petrol sau alimente, or slabirea sanctiunilor recent sporite. In acest caz, jocul de-a focul nuclear se va dovedi avantajos atat pentru tata, cat si pentru fiu”, concluzioneaza publicatia germana.
Abordand acelasi subiect, Die Welt aminteste, pe de alta partea, ca Peninsula coreeana a fost deja teatrul unui razboi sangeros. In 1950, Kim Ir Sen, bunicul actualului presedinte nord-corean a decis, bucurandu-se de sprijinul Chinei si al URSS, sa atace Sudul. „Razboiul corean nu este un fila a trecutului, este prezentul”, citeaza ziarul german cuvintele unui ofiter sud-corean de rang inalt. Rare sunt cazurile cand o fraza model exprimata in stil stiitific poate reda realitatea, asa cum o fac aceste simple vorbe, comenteaza publicatia.
Atunci, continua Die Welt, in 1950, timp de cateva luni Nordul a lansat provocari la adresa Sudului pro-occidental