A scăpa de o dependenţă nu e niciodată uşor, indiferent de substanţă. Nicio dependenţă nu este complet chimică, aşa că este foarte important să rupi legătura psihică de produsul respectiv. Un ajutor poate fi şi sprijinul din partea familiei şi prietenilor, dar cel mai important lucru este determinarea ta şi hotărârea cu care ai luat această decizie. Iată câţiva paşi care te vor ajuta să depăşeşti dificultăţile apărute în fiecare etapă din renunţarea la o substanţă ce creează dependenţă, cum e nicotina.
1. Stabileşte-ţi clar motivele principale pentru care renunţi
Oamenii sunt diferiţi, aşa că determină ce este cel mai important pentru tine. De exemplu: sănătatea copiilor sau bolile asociate fumatului. A avea o motivare puternică încă de la început te va ajuta să nu renunţi pe parcurs pentru a îţi atinge scopul final.
2. Fixează o dată exactă începând cu care vei renunţa defintiv
Alocă-ţi câteva zile în care să începi să răreşti obiceiul pentru ca întreruperea să nu fie aşa bruscă, dar nu mai mult de o săptămână. Aşa, o vei amâna la nesfârşit. Efectele lipsei de nicotină nu vor fi aşa pronunţate dacă timp de câteva zile scazi treptat numărul de ţigări sau treci la unele din ce în ce mai slabe.
3. Împărtăşeşte-ţi planul
Spune prietenilor şi familiei ce ai de gând să faci şi explică-le de ce ajutor ai nevoie din partea lor. Să nu fumeze de faţă cu tine, să te încurajeze etc. Încurajează-ţi un prieten să renunţe odată cu tine, va fi mai uşor dacă vă susţineţi unul pe altul sau, dacă eşti o fire competitivă, sigur va fi un factor motivant. Nu vei vrea să fii tu cel care calcă strâmb sau nu merge până la capăt.
4. Notează-ţi momentele zilei sau săptămânii în care este cel mai probabil să simţi nevoia de a fuma
Sau mestecă gumă cu nicotină, de exemplu după masă sau în pauză la birou. Va fi mai uşor să uiţi de nicotină dacă vei gă