Marile combinate chimice și siderurgice din Germania, Austria sau Olanda vor să profite de prețul scăzut la gaze de peste Ocean Sursa: REUTERS
Preţul în scădere al gazelor naturale din SUA a determinat mai multe combinate chimice din Europa să se stabilească dincolo de Atlantic, pentru a rămâne competitive.
Gigantul german BASF, care are o fabrică în oraşul Geismar, a anunţat planurile sale de a se extinde în Statele Unite, unde preţul gazelor naturale a scăzut cu un sfert faţă de cele din Europa, în special datorită inovaţiilor de pe piaţa gazelor de şist, scrie „Washington Post”
În Ludwigshafen, de pildă, multă lume priveşte spre SUA ca spre ţara făgăduinţei. Din 2009, BASF a investit peste 5,7 miliarde de dolari în America de Nord, pentru ridicarea unei uzine de acid formic, deja în construcţie în Louisiana.
Managerii BASF spun că, în cazul în care Europa nu va permite o abordare mai agresivă pentru producerea enegeriei, inclusiv extracţia pe scară largă a gazelor de şist, tot mai multe fabrici se vor muta în SUA. „Este un proces lent, dar continuu”, explică Harald Schwager, şeful operaţiunilor din Europa ale BASF.
Oportunităţi
Printre firmele care au anunţat că se gândesc să investească peste Atlantic se numără producătorul austriac de oţel Voestalpine, care a spus, luna trecută, că va construi o fabrică de procesare a minereurilor de fier în Texas, pentru a profita de preţurile reduse la energie. Uzina va costa 715 milioane de dolari şi va crea 150 de locuri de muncă. Firma vrea să-şi dubleze producţia totală până în 2020, în principal prin expansiune în SUA şi aproape a abandonat ideea unor noi investiţii majore în Europa.
Şi Royal Dutch Shell a anunţat, anul trecut, că va construi o uzină petrochimică de mai multe miliarde de dolari în Pennsylvania, la care vor fi angajaţi câteva sute de muncitori, pe termen lung, şi 10.000 d