Conducerea Sidex Galaţi spune că nu poate face faţă concurenţei din UE de pe piaţa oţelului din cauza costurilor mari cu energia.
De la începutul anului, adminis-traţia ArcelorMittal a lansat mai multe avertizări prin care atrage atenţia că preţul energiei face ca producţia de oţel la combinatul gălăţean să devină nesustenabilă, pentru că nu poate face faţă concurenţei altor producători din UE, ce beneficiază de exceptări la plată pentru subvenţiile la energia regenerabilă. Potrivit specialiştilor în domeniul energiei, în Germania marii producători de oţel sunt scutiţi de 90% din plata acestor taxe, în Franţa aceste scutiri fiind de 100%.
Lipsa de sustenabilitate înseamnă restrângerea sau închiderea activităţii, ceea ce s-ar putea întâmpla şi în cazul combinatului de la Galaţi: “Fiind un mare consumator de electricitate, ArcelorMittal este îngrijorat de preţul final al curentului electric, în condiţiile în care factura finală include pe lângă preţ şi alte costuri adiţionale, tarife reglementate de distribuţie şi transport, certificate verzi, taxe de cogenerare, costuri de echilibrare şi accize. Pentru ArcelorMittal e important să plătească aceleaşi costuri suplimentare ca şi cele achitate de producătorii de oţel din alte ţări UE. Acest lucru înseamnă să se aplice un nivel similar de exceptare la plată pentru subvenţiile la energia regenerabilă. Industria oţelului este energo-intensivă, iar companiile siderurgice asemenea ArcelorMittal Galaţi au nevoie de preţuri corecte, predictibile şi sustenabile pentru electricitate pentru a putea continua să fie competitive pe pieţele externe şi să-şi menţină activitatea în România”, se spunea într-un comunicat al ArcelorMittal din ianuarie.
Energia verde ameninţă industria
ArcelorMittal produce oţel pentru turbine eoliene, exportând în Grecia, Polonia, Republica Cehă, Ucraina, India şi Turcia. E pregătit