La prima vedere, Alexandru Lar este un tânăr din Zalău ca oricare altul, cu pasiuni, cu sensibilităţi, cu dorinţe de a realiza ceva în viaţă. Tânărul este însă deosebit pentru că, cel puţin deocamdată, îşi dedică aproape tot timpul viperelor.
Alexandru Lar a fost, luni, invitatul unei noi ediţii a emisiunii „Necenzurat”, emisiune difuzată în fiecare seară la Sălăjeanul TV. Tânărul a ajuns unul dintre cei mai importanţi crescători de vipere din România, povestea sa fiind una cu totul deosebită. Vă redăm o parte din discuţiile purtate cu Alexandru Lar.
Reporter: Cum a început povestea viperelor în viaţa ta?
Alexandru Lar: Povestea a început într-un mod foarte frumos. Părinţii mei au o cabană la munte şi acolo un vecin l-a anunţat pe tata că a văzut vipere. Am început să caut o modalitate de a le determina să plece din zona cabanei şi aşa a început povestea şi ne-an hotărât să creştem vipere. Ne-am documentat cam două luni de zile şi am început să vizităm ferme de vipere din România. Am început cu zece vipere, fiind un început între adrenalină şi speranţă. A fost destul de greu, dar cred că împreună cu tatăl meu am reuşit să facem ceva frumos.
Rep.: De ce vipere şi nu alte animale?
A.L.: Pentru că aşa a fost conjunctura! A fost o idee care a apărut foarte repede. Tatăl meu a fost toată viaţa un antreprenor şi m-a învăţat şi pe mine şi pe fratele meu să gândim la fel. Ne-am gândit ce să facem şi nici nu ne-am gândit foarte mult la acest lucru până ne-am trezit deja că am intrat în activitate. Nu ştiam pericolul la care ne expunem, nu ştiam cum se cresc viperele, nu ştiam absolut nimic. O problemă deosebită în România este literatura de specialitate, care nu există nici în ţara noastră şi nici afară. Nu prea ai de unde să te informezi. Tot ce se întâmplă într-o fermă de vipere poţi învăţa pe pielea ta, uneori şi cu pierderi.
Rep.