Pentru a păstra „doctoriile” în ţară este nevoie de mai mult decât de un ordin de ministru ce interzice exportul paralel câteva luni. Printr-un sistem de distribuţie directă, aşa cum este în Occident, s-ar face ordine într-o piaţă dominată de interese
Criza extremă de citostatice din ultimele luni a făcut ca ministrul Sănătăţii să dea un ordin la limita legii. Până la sfârşitul anului, niciun distribuitor nu va mai putea să vândă pe piaţa externă medicamente destinate pieţei din România.
Soluţia este temporară şi nu va tăia răul de la rădăcină. Până când autorităţile nu vor rezolva problema termenelor uriaşe de plată, distribuitorii vor avea tot interesul să plimbe medicamentele din ţară în depozitele din afară, unde plata se face pe loc. Singurii care pierd sunt bolnavii, pentru că schema la convine de minune distribuitorilor. SUMARUL ARTICOLULUI Campania declanşată de "Medicul de gardă" continuă! Cine sunt băieţii deştepţi care au golit ţara de medicamenteDistribuitorii contraatacă: La exportul paralel plata se face pe locSănătatea românească trăiește tragedia greacă
Traseul întortocheat al medicamentelor
În ţara noastră, doar câteva companii îşi livrează produsele fără intermediari, printr-o firmă ce depozitează şi transportă medicamentele, fără interese comerciale. Dacă în statele vestice, sistemul „direct to pharmacy” e majoritar, la noi, o singură companie se bate cu zeci de distribuitori „tradiţionali”.
Ce înseamnă, de fapt, distribuţia clasică? Intermediarii cumpără medicamente de la producători şi le aplică un adaos de 10-14%, la care se adaugă cel al farmaciilor, 12-24%. Preţul de raft ajunge să fie cu până la 40% mai mare decât cel de fabrică. La materiale sanitare şi aparatură, adaosurile pot fi şi mai mari, nefiind reglementate.
Surse din industria farmaceutică susţin că distribuitorii (fără a se referi la o firmă anume, f