Pretul energiei electrice va creste cu circa 25%, pana la 40%, pe termen scurt, din care jumatate din cauza subventionarii energiei verzi, in contextul liberalizarii preturilor si formarii pietei regionale, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, document lansat in dezbatere publica, azi, 2 aprilie, pe site-ul Ministerului Economiei.
Proiectia pretului pentru consumatorul final de energie electrica la nivelul anului 2014 trebuie sa ia in considerare si efectele liberalizarii preturilor cu circa 30% si efectele cresterii pretului in contextul crearii pietei regionale (pe o plaja intre 10-30%) si taxa pentru cogenerare si schimbarea obiceiurilor de consum casnic de energie in favoarea energiei electrice, este mentionat in Nota de fundamentare.
“In acest context se poate estima o crestere pe termen scurt cu circa 25% pana la 40% a pretului energiei electrice, din care jumatate se datoreaza subventionarii energiei verzi. La aceste cresteri de pret ale energiei electrice in factura consumatorului casnic se adauga cresterea indirecta a preturilor produselor industriale si tarifele de servicii”, potrivit sursei citate.
Impactul cresterii necontrolate pe termen scurt a pretului energiei electrice cu circa 60-100 lei MWh, din cauza contributiei pentru promovarea energiei din surse regenerabile ridica o problema de suportabilitate atat din partea consumatorului casnic, cat si din partea consumatorilor industriali, conform documentului.
Aproximativ 30% din energia electrica produsa in Romania este furnizata consumatorilor casnici. Cu o pondere de peste 5 procente in cosul de consum si o majorare anuala de peste 10-20% a pretului platit de consumator, factura la energie electr