Secţia de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, dotată cu aparatură în valoare de un milion de euro, a fost folosită doar în primele trei luni ale acestui an.
Avertizat de isteria cu gripa aviară care cuprinsese România în 2009, Ministerul Sănătăţii lua hotărârea amenajării unor secţii de Terapie Intensivă în cadrul spitalelor cu profil de boli infecţioase din ţară, printre care şi cel din Craiova. S-a făcut un proiect, s-au obţinut în 2010 fonduri de la Banca Mondială, iar aparatura de ultimă generaţie, specifică unei secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), a început să vină.
Dotările pentru Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Bănie, care au vizat secţia ATI, au ajuns la un milion de euro, la sfârşitul anului 2011 unitatea medicală putându-se lăuda cu cea mai modernă terapie intensivă din Craiova. Aici urma să ajungă toţi pacienţii cu boli infecţioase grave, precum meningoencefalita acută, tuberculoza în faze avansate, stările septice, comele hepatice, pacienţi care erau preluaţi de secţiile ATI de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova. Cum unii sufereau de boli contagioase, ei puteau reprezenta în orice moment un pericol pentru ceilalţi pacienţi internaţi.
Spitalul a alergat un an după medici ATI
Cu aparatura la îndemână, spitalului nu-i mai rămânea decât să găsească medicii specialişti care să o folosească. Postul a fost scos în mai multe rânduri la concurs, iar până la urmă s-au găsit, după un an de căutări, doi medici rezidenţi, unul în ultimul an, celălalt în anul III de studiu, ambii cu competenţele necesare pentru a lucra în cadrul Secţiei de Terapie Intensivă. Aparatura exista, personalul exista, mai rămânea doar ca noua secţie să şi funcţioneze. Şi acest lucru s-a întâmplat, nu din toamna lui 2012, cum se spera iniţial, ci din ianuarie 2013, l