Cercetarea „Strategii de comunicare despre adopţie între părinţi şi copilul adoptat” a fost realizată de Oficiul Român pentru Adopţii, în colaborare cu UNICEF România şi Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti. Sursa: SHUTTERSTOCK
Din punct de vedere al educaţiei, cele mai multe familii au studii liceale (37%) sau universitare absolvite (40%), în proporţie de 10% au studii gimnaziale finalizate iar 3% nu au absolvit nici o şcoală.
Cele mai multe dintre familiile care au fost incluse în eşantion locuiesc în mediul urban (71%) şi au un loc de muncă stabil.
Foarte probabil, ca urmare a crizei economice din ultimii ani, 18% din repondenţi au declarat că, în prezent, nu au un loc de muncă sau că sunt în şomaj, în timp ce doar 8% au propria afacere.
Principala sursă de venit a familiilor este salariul unuia dintre soţi (74% din familii), la care se adaugă venituri din activităţi suplimentare (3%). Mai puţin de unu din 10 au venituri din propria afacere (9%), în timp ce 5% au venituri din pensii, 1% din ajutor social, 1% din închiriere de imobile, iar 6% nu precizează sursa.
Conform studiului ORA, aproape jumătate dintre familii (46%) au venituri lunare peste 2.000 lei, în timp ce venitul mediu net din economie publicat de Institutul Naţional de Statistică pentru luna iunie, 2012 a fost de 1.557 lei. La extrema cealaltă, cu venituri plasate sub nivelul salariului minim brut pe economie (700 lei) sunt 11% din repondenţi.
Din punct de vedere al structurii familiei, cei mai mulţi dintre repondenţi sunt cupluri căsătorite (88%) şi doar 11% sunt singuri (celibatari - 4%, divorţaţi - 4% sau văduvi -3%), în timp ce 1% declară că sunt în uniune consensuală. Din punct de vedere al locuirii, majoritatea familiilor au o locuinţă în proprietate personală (96%) în care locuiesc 2 adulţi şi un copil. Numărul mic de membri ai fa