Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a debutat la Bistriţa cu o dezbatere care a scos la iveală un lucru trist: copiii cu dizabilităţi din întreg judeţul nu beneficiază de servicii stomatologice. Majoritatea medicilor dentişti nu vor să trateze copiii cu probleme, iar statul nu decontează aceste servicii.
Iniţiată de Asociaţia Autism Europa dezbaterea publică a vizat „Serviciile stomatologice pentru copiii cu dizabilităţi” şi a avut loc în sala mare a Primăriei.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, ai Primăriei Bistriţa, Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului, Colegiul Medicilor Stomatologi, Spitalul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate dar şi mai mulţi părinţi ai copiiilor cu autism.
Principala problemă ridicată a vizat lipsa de interes şi de disponibilitate a dentiştilor de a trata copiii cu dizabilităţi. Ei au nevoie de o atenţie specială şi puţini sunt cei care sunt dispuşi să trateze astfel de copii. În plus, nu există un cabinet stomatologic special pentru copiii sau adulţii cu dizabilităţi.
Prezent la eveniment primarul Ovidiu Creţu s-a oferit să ajute aceşti copii punând la dispoziţia unor dentişti cabinetul primăriei.
O altă variantă luată în calcul şi propusă de inspectorul şcolar general Camelia Tabără este cea a cabinetelor şcolare, în Bistriţa existând cinci astfel de cabinete doate şi modernizate anul trecut care ar putea să deservească şi aceşti copiii.
Finanţarea de la Casa de Asigurări de Sănătate a acestor servicii medicale rămâne în continuare o problemă, medicii detişti spunând că în cazul în care se semneză contracte cu CAS-ul dentiştii primesc o sumă de 800 de lei lunar, bani totalmente insuficienţi pentru condiţiile care li se impun prin contract.
„Medicii şcolari sunt cea