Pe data de 3 aprilie, muzeul va oferi acces gratuit tuturor copiilor cu prilejul ‘Săptămânii familiei, săptămânii fără televizor’
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, aflat în subordinea Ministerului Culturii, şi-a dublat numărul de vizitatori în decurs de un an.
Anul trecut această instituţie a fost vizitată de peste 8.100 de persoane, în medie de 680 de vizitatori pe lună, în timp ce în anii precedenţi numărul vizitatorilor s-a cifrat la circa 380 lunar.
Muzeograful Andrea Chiricescu a declarat că acest lucru a fost posibil datorită diversificării ofertei muzeului, dar şi prin implicarea acestuia în viaţa comunităţii locale, prin participarea la diverse proiecte şi sărbători locale, lansarea şi sprijinirea unor campanii social-umanitare şi organizarea de acţiuni gratuite pentru copii.
„Toate acestea au contribuit la schimbarea percepţiei publicului – muzeul s-a transformat din depozitarul unor obiecte prăfuite şi plicticoase într-un spaţiu viu, în care fiecare obiect are o poveste ce aşteaptă să fie descoperită”, a spus Andrea Chiricescu.
Anul trecut, echipa muzeului a atras fonduri nerambursabile în valoare de peste 200.000 de lei pentru zece proiecte, majoritatea susţinute financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Printre acestea s-au numărat tabăra de arheologie experimentală ‘CronOs’ desfăşurată la Păuleni-Ciuc ‘Dâmbul Cetăţii’, care a angrenat elevi şi studenţi, expoziţiile tactile ‘Atinge istoria’ şi ‘Simte literatura’ destinate persoanelor cu deficienţe de vedere, proiectul ‘Împreună prin labirintul preistoric’ care s-a adresat preponderent copiilor instituţionalizaţi, ‘Patrimoniul – o scenă pentru tineri’, ‘Oina la Întorsura Buzăului’ ce a avut ca scop cercetarea şi revigorarea acestui sport tradiţional şi ‘Arhemag’, un proiect destinat specialiştilor ce a avut ca temă cercetarea noninvazivă şi protecţia patri