Un apel telefonic a fost primit de la un cetăţean care a sesizat deversarea accidentală de apă de mină dintr-o galerie amplasată în zona localităţii Băiţa.
Prefectul Anton Rohian a fost anunţat despre situaţia de urgenţă produsă şi s-a deplasat la faţa locului, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, Primăria şi Poliţia Tăuţii Măgherăuş.
"Pe debuşarea galeriei "Câmpurele" s-au evacuat accidental apă de mină şi care a ajuns în pârâul Valea Roşie, iar de aici, mai departe în emisar, râul Băiţa.Debitul apei evacuate a avut valoarea de 1,5 mc/s. Staţia de epurare "Câmpurele" amplasată în apropierea galeriei a fost inundată, iar funcţionarea acesteia a fost oprită. Cauza creşterii excesive a debitului de apă evacuat din galerie se datorează, cel mai probabil, unor acumulări de apă în subteran, rezultate în urma unei prăbuşiri (situaţii care s-au întâmplat şi în alte perimetre). Aceste acumulări de apă formate în timp au fost coroborate cu evoluţia din ultima perioadă a situaţiei hidrometeorologie (precipitaţii sub formă de ploaie care au avut şi caracter de aversă şi care s-au inflitrat în reţeaua de galerii din subteran. Apa de mină deversată a ajuns în râul Băiţa, care a fost afectat pe tronsonul din aval, până la confluenţa cu râul Lăpuş", a arătat Anton Rohian.
S-a procedat de către comitetul local pentru situaţii de urgenţă şi angajaţi ai staţiei la realizarea unui dig din pământ pentru devierea apei deversate, cu scopul de a proteja staţia de tratatare a apei. Au fost recoltate probe de apă din galerie, de la confluenţa cu râul Lăpuş, respectiv râul Someş. Probele de apă urmează să fie analizate în laboratorul SGA Maramureş.
"Râul Lăpuş a fost afectat pe tronsonul aval confluenţă cu râul Băiţa, pe o lungime