În şedinţa festivă de la finele lunii martie, Asociaţia Petro Aqua Petroşani, la propunerea domnului dr. ing. Sorin Corici, şeful Sistemul Hidrotehnic Petroşani, a fost desemnată să facă parte din cei 15 membri ai Comitetului de Bazin Jiu–Dunăre. Este pentru prima dată când o organizaţie din Valea Jiului este desemnată să facă parte din acest Comitet!
În etapa actuală, gospodărirea durabilă a apei se realizează nu numai prin lucrări şi măsuri tehnice, instituţionale şi legislative specifice domeniului, dar şi prin promovarea participării tuturor celor implicaţi, ca parte consultantă a procesului de luare a deciziei.
Managementul integrat al resurselor de apă depinde de colaborarea şi parteneriatele la toate nivelele, pe baza unei conştientizări sociale mai largi privind necesitatea asigurării securităţii apei şi gospodăririi durabile a resurselor.
Pentru crearea mecanismelor de consultare la toate nivelele, cum ar fi colectivităţile locale, utilizatorii din bazinul hidrografic, beneficiarii serviciilor de gospodărirea apelor, prin Legea 310/2004 pentru modificarea şi completarea Legii apelor 107/1996 s-a prevăzut crearea Comitetelor de bazin, organizate teritorial la nivelul Direcţiilor de Ape ale Administraţiei Naţionale „Apele Române" (Argeş-Vedea, Jiu, Olt, Mureş, Someş-Tisa, Crişuri, Prut, Buzău-Ialomiţa, Dobrogea-Litoral, Banat, Siret).
Obiectivele fundamentale care au stat la baza creării acestor structuri au fost: implicarea în activitatea decizională a beneficiarilor din teritoriu, respectiv colaborarea eficientă a organismelor teritoriale de gospodărirea apelor cu organele administraţiei publice locale pentru menţinerea echilibrului dintre conservarea şi dezvoltarea durabilă a resurselor de apă.
Descentralizarea activităţii, sporirea autonomiei decizionale oferă o abordare pragmatică şi la obiect a tuturor problemelor ce n