România are o rată a migraţiei doctorilor de 9% în timp ce media europeană este de 2,5%, arată date ale Colegiului Medicilor din România (CMR). Pentru a soluţiona una dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate românesc, Ministerul Sănătăţii a lansat campania ”De profesie: medic în România”, care presupune crearea unei coaliţii între mediul de afaceri şi autorităţi.
Mai precis, campania îşi propune creşterea numărului de medici în ţară la mia de locuitori de la 2,4 la 2,6 până în 2015.
„Ca ministru al Sănătăţii şi ca economist sunt de părere că banii investiţi în sănătate nu sunt doar cheltuieli, ci sunt investiţii în capitalul uman şi în acelaşi timp, în viitorul României. Din punct de vedere economic, consecinţa migraţiei forţei de muncă, mai ales în cazul cadrelor medicale, este pentru ţara exportatoare o reducere a potenţialului de creştere economică pe termen mediu şi lung”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
Acesta a precizat că „ne putem mândri cu şcoala românească de medicină, cu medicii români care fac minuni în spital”.
Una dintre problemele cheie ale sistemului o reprezintă lipsa personalului medical
Printre motivele pentru care tinerii medici aleg să plece şi să profeseze medicina în altă ţară sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultăţile financiare şi lipsa oportunităţilor de educaţie şi perfecţionare pe care le au în România.
„Suntem îngrijoraţi din cauza valorilor indicatorilor de sănătate din România şi considerăm că una dintre problemele cheie ale sistemului o reprezintă lipsa personalului medical, care afectează calitatea serviciilor de sănătate pentru întreaga populaţie. De aceea, am iniţiat acest parteneriat între autorităţi, sectorul privat şi societatea civilă deoarece credem că această problemă ne priveşte pe fiecare şi trebuie să