Cei care ţin post în această perioadă cheltuie mai mult pe mâncare decât cei care nu respectă această tradiţie. Coşul zilnic pentru cei care postesc costă aproximativ 30 de lei. Legumele de sezon sunt scumpe - românii plătesc până la nouă lei pentru un kilogram de roşii, iar laptele de soia sau caşcavalul vegetal sunt mai piperate la preţ decât cele naturale.
Produsele de post îi fac pe români să scoată din buzunare chiar mai mulţi bani decât pentru o masă normală.
Preţurile pentru produsele dintr-un coş de alimente care conţine lapte de soia, caşcaval vegetal, orez, zacuscă, pâine şi pateu vegetal costă câteva zeci de lei.
Legumele şi fructele se vând în pieţele clujene la preţuri mari: în Post, românii plătesc nouă lei pe kilogramul de roşii, doi lei pe legătura de ceapă şi încă doi lei pentru legăturile de ridichi.
Oamenii sunt nemulţumiţi de preţurile mari ale legumelor pe care le cumpără în perioada Postului. Vezi ce spun câţiva dintre clujeni, în materialul video
Preţurile la legume nu vor scădea în perioada următoare, mai ales că urmează Paştele, perioadă în care de obicei preţurile cresc.
Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Călin Fedeleş