Un studiu recent realizat de specialiştii de la Harvard School of Public Health din Boston a atras atenţia asupra pericolului pentru sănătate reprezentat de băuturile îndulcite, informează repubblica.it
Potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, consumul excesiv de băuturi carbogazoase, indiferent că este vorba de băuturi îndulcite, energizante sau sucuri de fructe, conduce la decesul a circa 180.000 de persoane în fiecare an.
Rezultatele au fost prezentate de specialiştii de la Harvard School of Public Health din Boston, în cadrul conferinţei anuale a American Heart Association dedicată nutriţiei şi bolilor metabolice. „Această tipologie de produse consumate în toată lumea contribuie la acumularea de kilograme, una dintre cauzele care duc la creşterea riscului de apariţie a patologiilor cronice, precum diabetul, maladiile cardiovasculare şi unele tipuri de cancer“, au explicat specialiştii de la Harvard School of Public Health din Boston.
Examinând cercetările anterioare, studiul a făcut legătura între consumul de băuturi îndulcite și 133.000 de cazuri de deces din cauza diabetului, 44.000 de decese din cauza maladiilor cardiovasculare şi 6.000 - din cauza neoplaziilor. 78% dintre aceste decese au survenit în ţările unde populaţia are venituri mai degrabă medii-scăzute, şi nu în ţările mai dezvoltate. „Studiul nostru demonstrează faptul că în Statele Unite, în 2010, aproape 25.000 de decese au avut legătură cu acest tip de băuturi îndulcite“, au avertizat cercetătorii. În acelaşi timp, specialiştii din cadrul American Heart Association recomandă consumul a 450 de calorii pe săptămână, provenind de la băuturile îndulcite, pornind însă de la o dietă de 2.000 de calorii.
Date
Cercetătorii au calculat cantitatea de zahăr şi îndulcitori asimilată de populaţia mondială prin inte