Evoluţii în criza politică creată după alegerile generale din 24-25 februarie, la care nici o coaliţie nu a obţinut majoritatea absolută în cele două Camere ale Parlamentului de la Roma.
Corespondentul RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu
Primele consultări dintre cei 10 intelectuali si șeful statului italian, Giorgio Napolitano au început. Astăzi prima zi. 4 intelectuali se ocupa de reformele institutionale, in vreme ce 6 de cele economice.
După ce ce liderul coaliţiei de centru-stânga din Italia, Pier Luigi Bersani, nu a reuşit să formeze un guvern, preşedintele Giorgio Napolitano a decis formarea a două grupuri diferite de 'personalităţi' în vederea propunerii unui program de reforme astfel încât acesta să fie aprobat cu o largă majoritate parlamentară, înainte probabil de noi alegeri legislative.
Dintre primele reforme nu trebuie sa lipseasca insa cea a unei legi electorale, care trebuie urgent schimbată, mai ales ca exista toate premizele ca nu mai târziu de toamna acestui an italienii sa fie chemați din nou la vot. Totodata o alta urgenta este cea a desemnarii noului Presedinte al țării, dat fiind ca la 15 mai se încheie mandatul de șapte ani a lui Giorgio Napolitano, in vârsta de 87 de ani.
Noul guvern de la Roma,....dupa primele consultări de astazi ..se va forma, potrivit presei din Peninsulă, abia dupa alegerea succesorului lui Napolitano...deci nu mai devreme de luna Iunie.
In urma consultarilor de doua saptamâni dintre Giorgio Napolitano si liderii principalelor partide politice si dintre liderul coalitiei de stanga, pier luigi Bersani si ceilalți reprezentanți ai formatiunilor politice, nu s a ajuns la nici un rezultat, nu s-a configurat nici o posibilă majoritate parlamentară pentru susţinerea guvernului.
Singurul care era dispus la o coalitie intre fortele de centru stanga si cele de centru dreapta este