Odată cu încălzirea vremii, curtea Bisericii Negre va intra din nou în şantier, urmând să se reia săpăturile arheologice, după cum a precizat primarul George Scripcaru. Acestea s-au făcut etapizat, într-o primă fază executându-se pe latura de nord a Bisericii Negre, apoi pe latura de sud, iar într-o ultimă fază săpături locale pe lângă clădirile perimetrale ale curţii.
După ce întreaga descărcare arheologică va fi finalizată, edilii, împreună cu reprezentanţii Bisericii Evanghelice vor să ducă la bun sfârşit întregul proiect, respectiv să şi reabiliteze curtea interioară a monumentului. În principal este prevăzută înlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietriş fin şi piatră de nisip, şi reabilitarea unor elemente de pavaj şi rigole. Pavimentul nou va semăna cu cel existent, păstrându-se astfel caracterul aparte al locului. De asemenea, este prevăzută amplasarea unor obiecte de mobilier urban şi reabilitarea iluminatului public, care se va încadra în acest ansamblu arhitectural.
În urma concursului de arhitectură organizat în anul 2011, a fost desemnat proiectul câştigător realizat de Asocierea SC Exhibit Arhitectura SRL Braşov & SC ADNBA SRL Bucureşti, care şi-a propus rezolvarea pavimentului cu păstrarea calităţii istorice şi plastice, prin repunerea în funcţiune a rigolelor, preluarea şi dirijarea apelor către un punct de colectare în zona Curţii Mici.
Lucrările de descărcare arheologică, de până acum, au scos la lumină peste 50 de morminte cu oseminte care datează atât din Evul Mediu, posibil din secolul al XI-lea, cât şi din epoca modernă. Totodată, vestigiile descoperite lângă Biserică, dar şi alte clădiri din piatră, atestă faptul că au existat aşezări fortificate din cea de-a doua jumătate a secolului al XII-lea, astfel că data de atestare documentară a Braşovului poate fi stabilită cu o jumătate de secol mai devreme, faţă de anu