O asociatie de horticultori si legumicultori din Arges a gasit solutia pentru ca fermierii cu suprafete de pânã la 5 ha sã devinã profitabili: plantatiile de cãpsuni, care aduc cîstiguri chiar din primul an.
Legumicultorii au depus la Ministerul Agriculturii un proiect de revitalizare a satului românesc, scopul fiind activarea unui segment important de fermieri care acum nu produc nimic sau lucreazã în pierdere, prin înfiintarea unor afaceri mici, cum ar fi plantatii de cãpsuni sau fructe de padure, dupa cum sustin reprezentantii asociatiei. Proiectul presupune investitii de aproximativ 30.000 de euro si ar putea fi realizat din fonduri europene si de la buget.
“Am fost la Dezvoltare Ruralã (n.r.- PNDR) si am depus un plan de revitalizare a satului romanesc care sã aibã la bazã înfiintarea de exploatatii mici si profitabile, cuprinse între unul si cinci hectare, folosindu-ne de programele de reconversie a culturilor, ferme care sã aibã mici sisteme proprii de irigatii. Scopul proiectului este reconversia tinerilor pentru agriculturã si înfiintarea de afaceri mici si rentabile. Ne-am gândit în special la exploatatii de cãpsuni si fructe de pãdure, la pomiculturã – piersici, caisi, meri, etc si la vitã de vie cu struguri de masã. Dacã s-ar adopta sistemul de pânã la cinci hectare, cel putin 500.000 de fermieri ar putea fi integrati în sistem si ar deveni profitabili, dacã îi luãm în calcul si pe cei care au lucrat pânã acum prin Italia sau Spania si s-au întors înapoi în sat din cauza conditiilor economice”, a declarat pentru Agrointel, George Lazãr, vicepresedinte al Cooperativei Micilor Fermieri Argeseni.
Fermierii ar putea fi stimulati sã intre în asociatii mici pentru a accesa mai usor fondurile provenite, în special, din sumele destinate reconversiei culturilor.
“Banii pentru investitii vor fi dati fermierilor prin intermediul unor m