La sfârşitul săptămânii trecute medicii chirurgi de la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi au salvat vederea a două femei. În colaborare cu o echipă de medici din Bucureşti, aceştia au realizat o prelevare de cornee şi ficat de la o persoană aflată în moarte cerebrală.
Organele au fost prelevate de la un pacient aflat în moarte celebrală la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Neurochirurgie „Nicolae O. Oblu“ din Iaşi. Medicii n-au putut să-i salveze acestuia viaţa, din cauza traumatismelor grave suferite.
„După prelevarea de organe, care a avut loc în blocul operator al Secţiei de Oftamologie, s-a luat decizia efectuării intervenţiei în cadrul Clinicii de Chirurgie, sub conducerea prof. univ. dr. Dorin Chiseliţă. Pacientele au fost internate, s-a desfăşurat intervenţia chirurgicală în condiţii normale, cu rezultate bune. Pentru una dintre paciente, ochiul pe care s-a transplantat noua cornee este singurul ochi care îşi poate relua funcţia vitală, astfel încât este o problemă vitală, de a vedea sau de a nu vedea. Echipa din Oftamologie se aşteaptă ca pacientele să-şi recapete vederea în cel mai scurt timp“, a declarat conf. dr. Diana Cimpoeşu, directorul medical al Spitalului „Sf. Spiridon“.
Intervenţiile de acest tip sunt îndelungate, durează mai multe ore şi presupun participarea unei echipe mixte de medici. De la aceeaşi pacientă, medicii ieşeni au mai prelevat ficatul şi rinichii. Ficatul şi unul dintre rinichi vor merge la Bucureşti, pentru doi pacienţi, iar celălalt rinichi i-a fost donat unui bărbat din Iaşi. Organele femeii au fost prelevate de către o echipă de medici de la Spitalul de Nefrologie din Iaşi, „Dr. C. I. Parhon“.
Medicii au declarat că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu pot accepta dosarul unei persoane care vrea să efectueze o astfel de intervenţie în străinătate, decât în condiţiile