În cei patru ani de criză am avut parte, pe lângă salarii tăiate şi angajaţi concediaţi, de o rată a inflaţiei greu de suportat. Potrivit unui studiu realizat de econtext.ro, în unele domenii salariile au crescut chiar şi cu 30 la sută, dar, daca luăm în calcul rata inflaţiei, valoare reală a salariilor s-a majorat cu numai 10 procente.
Din 2008, vedem cum românii sărăcesc pe zi ce trece. Inflaţie este cea care afectează cel mai mult buzunarelor oamneilor. Concret asta inseamna ca puterea de cumpărare a scăzut. Adică preturile au crescut mult prea mult in raport cu cresterea salariilor. Domeniile in care salariile au crescut cat de cat in cei patru ani de criza sunt putine, iar majorarile sunt nesemnificative in raport cu cresterea preturilor la mancare , servicii, combustibil sau utilităţi.
Situaţia este şi mai tragică în domeniile în care salariile au scăzut. De exemplu in sectorul bugetar unde, salariile au scăzut in medie cu 8,9 la suta , in realitatea de fapt procentul este chiar mai mare.
De la 1 aprilie a crescut şi preţul la paşapoarte, biletele de transport in comun , energie , ţigări si bere . La toate acestea se adauga si scumpirile la alimenete care au avut loc in ultimul an. In aceste conditii românii, alaturi de bulgari continuă să aibă cel mai scazut nivel de trai din Uniunea Europeană.
Claudia Chira