Millennium Bank, subsidiara locală a grupului portughez cu acelaşi nume, a raportat anul trecut pierderi de 23,8 milioane de euro, cu o treime peste nivelul din 2011, după creşterea puternică a provizioanelor în ultimul trimestru, potrivit datelor publicate de grupul portughez.
Banca raportase după primele nouă luni o pierdere în scădere, de 10 mil. euro, dar rezultatul negativ s-a adâncit în ultimul trimestru după un audit special cerut de BNR, care a forţat multe bănci să-şi ajusteze nivelul garanţiilor şi să constituie provizioane suplimentare pentru a acoperi eventualele pierderi din credite neperformante.
„Creşterea pierderilor se datorează nivelului ridicat de provizionare. Costurile operaţionale au scăzut pentru al treilea an consecutiv datorită politicii stricte de control al cheltuielilor“, potrivit unei prezentări a grupului. Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 12% anul trecut, până la 34 mil. euro. Concomitent, veniturile operaţionale au crescut cu echivalentul a un milion de euro şi au ajuns la 31 mil. euro.
Veniturile mai mari vin în contextul în care Millennium Bank şi-a majorat cu 10% portofoliul de credite, până la 436 mil. euro. Spre comparaţie, la nivelul întregului sistem bancar creditarea a stagnat anul trecut la echivalentul a 51 mld. euro. Depozitele atrase de la clientelă au crescut în acelaşi timp cu peste 13%, la 311 mil. euro.
Totodată, Millennium şi-a majorat cu 80% expunerea pe titluri de stat româneşti, până la 88 mil. euro. Cea mai mare parte a titlurilor din portofoliu au scadenţa mai mică de un an. Ultimul trimestru a marcat însă o schimbare de direcţie în ceea ce priveşte politica de investiţii în titluri de stat, valoarea portofoliului scăzând cu 11% faţă de nivelul record de 99 mil. euro atins la sfârşitul lunii septembrie.
Millennium a intrat pe piaţa din România abia în toamna lui 200