„Să se înterzică prin lege exploaterea gazelor de şist, la fel ca în Franţa!”
Preşedintele Partidului România Mare (PRM) Timişoara, ing. Ludovic Mardari, fost deputat, ia atitudine faţă de exploatarea gazelor de şist - fenemon care devine din zi în zi tot mai periculos pentru sănătatea mediului şi a oamenilor.
Contaminare pe 70 de km
„Dacă până acum am manifestat oarecare detaşare, gândind că pericolul nu ne afectează, fiind departe, în Moldova, în Dobrogea sau chiar şi în Bihor, iată că s-a apropiat de noi şi ne-a bătut la uşă. Unele zone din judeţul nostru au fost concesionate unor companii petroliere în vederea prospectării şi exploatării gazelor de şist. Este vorba cu certitudine de oraşul Buziaş şi comuna Sânmihaiu Român. Se vorbeşte apoi şi despre comunele Biled şi Periam precum şi de satul Crai Nou din comuna Giulvăz. Chiar dacă ar fi vorba de amplasarea unei singure sonde şi nu de mai multe, contaminarea în jurul acesteia s-ar produce pe o rază de 70 de km, practic ar fi afectat întregul judeţ”, susţine Mardari, în discursul său.
38 de substanţe toxice
Specialiştii spun că, spre deosebire de gazele convenţionale, gazele de şist se extrag din roci aflate la adâncimi foarte mari, de ordinul kilometrilor, fracturate sau fisurate prin presiunea hidraulică a milioane de litri de apă, amestecată la fiecare lovitură, cu substanţe chimice. Dintre substanţele chimice folosite la fisurarea hidraulică, 38 sunt toxice, alte 8 fiind cancerigene. Ca urmare, se poate vorbi de contaminarea apei potabile şi a celei subterane în care pot apărea şi scurgeri de metan. Contaminarea amintită anterior este însoţită frecvent de cutremure şi alunecări de teren, precum şi de distrugerea florei şi faunei.
„Nu are nici o importanţă cum se numesc companiile care au concesionat perimetre de exploatare. Important este că Guvernul României le-a dat aprobar