Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) organizează, anual, în perioada 1 aprilie – 14 mai, campania de primire a declaraţiilor anuale de Cotă de Lapte, în cadrul Sistemului European de cotă de Lapte.
Reamintim că anul actual de cotă se încheie la 31 martie 2013, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele APIA până la data de 14 mai 2013, inclusiv, fără penalizări. Aceste declaraţii trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de către cumpărătorii care achiziţionează lapte de la producători.
Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. Acest lucru va constitui o condiţie de eligibilitate pentru accesarea formelor de sprijin destinate crescătorilor de bovine -ne-a declarat ec. Alexandra Gârleanu, director executiv APIA Dâmboviţa.
Precizăm că, pentru fiecare zi calandaristică de întârziere, în perioada 15 mai – 15 iunie, producătorii riscă penalizări de 0,01 la sută, calculate din cantitatea deţinută pentru vânzări directe. Pentru aceeaşi întârziere, cumpărătorii vor fi penalizaţi tot cu 0,01 la sută în funcţie de cantitatea de lapte care le-a fost livrată. De asemenea, producătorul care nu respectă termenele şi obligaţiile privind declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a comercializa lapte, prin retragerea cotei la rezerva naţională. în egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona laptele de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) organizează, anual, în perioada 1 aprilie – 14 mai, campania de primire a declaraţiilor anuale de Cotă de Lapte, în cadrul Sistemului European de cotă de Lapte. @N_P