Toți am văzut imagini, de prin capitalele europene, cu respectabile doamne de etnie romă prinse la cerșit sau la furat care, când nu împroșcau cu lapte de la sân, își aruncau puradeii în capul polițiștilor. Și aproape toți am ajuns la concluzia că trebuie făcut ceva pentru ca asemenea lucruri să nu se mai întâmple. La fel trebuie să-și fi zis și băieții de la POSDRU când au dat 18.500.000 de lei, peste 4,5 milioane de euro, pe mâna unui ONG cu sediul într-un apartament de bloc.
Asociația Femeilor Rome din România a încasat această sumă pentru proiectul „Incluziunea socială a femeilor rome“ prin care 5.000 de doamne și domnișoare din respectiva etnie trebuiau recalificate în meserii care se regăsesc și în nomenclatorul de meserii din România și din celelalte țări ale Uniunii Europene, de unde lipsesc, poate pe nedrept, ocupațiile de cerșetoare, cerșetoare cu sugar în brațe, cerșetoare agresivă, ghicitoare egipteană, practicantă a magiei alba-neagra, urmașă a mamei Omida, blestemătoare de caralii, bocitoare pe treptele Parchetului etc.
„Foarte bine!“, am exclamat și am deschis site-ul asociației, să vedem rezultatele. Și cum l-am deschis, cum ne-am prins că cele 18,5 milioane de lei au fost tocate aiurea, pe chirii, telefoane, birotică, bilete de avion, tipărituri, salarii etc.
Pentru incluziunea femeilor rome s-au organizat o conferință națională, niște cursuri de calificare în antreprenoriat și niște cursuri pentru accesarea fondurilor structurale și de coeziune. La 4,5 milioane de euro investite în acest program, acum ar trebui să avem cam 2.500 de antreprenoare rome și cam tot atâtea specialiste în accesarea fondurilor europene. N-avem, evident. Avem, în schimb (sau aveam, anul trecut), un apartament închiriat de AFRR pentru managerul de proiect, femeia romă de succes Ioana Viorica Dumitru, cu suma de 2.754 de euro lunar, într-un bloc unde c