Zeci de elevi vor participa astăzi, în intervalul orar 10.00 – 12.00, la un marş antidrog. Activitatea va fi organizată cu scopul de a proteja comunităţile locale împotriva consumului de droguri şi riscurilor asociate, având ca slogan „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi!”. Acţiunea este organizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Consiliul Judeţean al Elevilor, DGASPC, fiind susţinut de Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor spun că „dorim să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consumul de droguri din rândul tinerilor. Dorinţa noastră este să ne implicăm în ameliorarea acestei probleme sociale cu care ne confruntăm şi de asemenea, să cerem sprijin pentru a fi uniţi împotriva oricărei forme de consum sau trafic de droguri. Acest mesaj se adresează tuturor membrilor societăţii care pot oferi ajutor în rezolvarea acestei probleme, deoarece fenomenul ia amploare şi considerăm că nu mai trebuie tratat cu indiferenţă”.
Conform studiului european ESPAD 2011, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, se remarcă o creştere a prevalenţei consumului de droguri ilicite, tranchilizante şi sedative de-a lungul vieţii- 15,6% în 2011, comparativ cu 14,5% în 2007, pentru elevii cu vârste de 16 ani. Pentru prima dată în cadrul studiilor ESPAD, se înregistrează debut precoce al consumului de canabis/ haşiş în rândul elevelor de 16 ani din România.
Majoritatea respondenţilor (66,3%-70,6%) consideră că un consum regulat, indiferent de drog, implică un risc crescut asupra sănătăţii. În schimb, consumul experimental de droguri este considerat de respondenţi ca având efecte negative în proporţii mai mici, care variază de la 28% pentru consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP- etnobotanice), la 46,1% (canabis).
Procentul relativ scăzut al elevi