Viaţa a făcut să fiu primul jurnalist - de pe meleagurile mioritice -, care să scrie despre prezenţa întâiului preşedinte interimar, al Republicii Moldova, în Parlamentul României, cu un titlu pe măsura speranţelor multor conaţionali, dar şi în virtutea unei convingeri personale de nezdruncinat, confirmată de un discurs, atunci, notabil. Titlul editorialului meu, din 30 aprilie 2010, vorbea de la sine: "Românul Mihai Ghimpu".
Peste patru săptămâni se vor împlini trei ani, de la acel moment, cu o semnificaţie istorică nealterată nici azi. Atunci, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a şocat Kremlinul, cu opţiunea sa de a nu trimite militari moldoveni la parada tradiţională, organizată la 9 mai.
A ieşit imediat la rampă Serafim Urecheanu, care - cum tot conducea el un partiduleţ de buzunar - de patriot ce era, că doar îl primise pe Adrian Păunescu la Chişinău, rapid a declarat că preşedintele Ghimpu nu este de capul lui! Deocamdată viaţa face ca liderul liberalilor de peste Prut - cu bunele şi mai puţin înţelesele clipe ale sale, din ultimele săptămâni - să rămână un protagonist al vieţii politice, iar urecheatul amintit să fie ignorat de opnia publică. De peste Prut.
Tot atunci, Marian Lupu, ex-mâna dreaptă a lui Vladimir Voronin, devenit ulterior liderul democraţilor de azi - cândva comunişti -, echilibrat, cum îi place să fie în situaţii publice şi în faţa presei, a replicat, prudent, că ar trebui să fie totuşi cineva, care să reprezinte Republica (ex-sovietică şi socialistă) Moldova la paradă.
Cine credeţi că a sărit calul?
Vlad(imir) Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, din landul cândva numit Basarabia, un areal lipsit azi de nordul şi sudul hăcuit de teroriştii veniţi de la răsărit.
Nu numai că a reacţionat nervos, dar a şi dispus pregătirea unui detaşament de tineri, care a participat la parada amintită, fără ca Dmit