Cei zece intelectuali aleşi de preşedintele Giorgio Napolitano au zece zile la dispoziție pentru a găsi o soluție pentru impasul politic în care se afla, dupa cinci saptamâni de la alegerile legislative, Italia. Liderii principalelor formatiuni politice nu se incred insa in "miscarea" făcută de șeful statului.
Corespondentul RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu
Au doar zece zile la dispozitie – în vederea propunerii unui program pentru formarea noului executiv, atat le-a oferit seful statului italian, Giorgio Napolitano, celor zece intelectuali, care ar trebui sa salveze Italia dintr-un colaps economic si politic.
Aceste zece "personalităţi", care vor încerca să găsească o soluţie la actuala criză politică, au fost alese de Napolitano "în deplină autonomie" si si-au inceput activitatea chiar de astazi. Experţii trebuie sa pregăteasca un program de lucru care va fi supus atenţiei lui Giorgio Napolitano sau succesorului său, viitorul preşedinte al Republicii Italiene, care ar trebui sa fie deja ales la jumătatea lunii aprilie de Parlamentul de la Roma.
Aceste personalităţi ale vieţii politice şi economice din Peninsulă vor trebui să formuleze programe precise în vederea formării unui nou guvern italian, în vederea realizării unei noi legi electorale şi în vederea aplicării unor măsuri urgente, atât economice cât şi sociale.
Primul grup, care are un caracter politico-instituţional, este alcatuit din patru personalitati: profesorul Valerio Onida, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, senatorul Mario Mauro, din formaţiunea politică de centru "Alegere civică", condusă de actualul premier demisionar Mario Monti, senatorul Gaetano Quagliariello din partidul de dreapta Poporul Libertăţii (PdL) şi profesorul Luciano Violante, fost magistrat si fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada 1996-2001/.
Cel de-al doilea gru