Proiectul reabilitării blocurilor cu fonduri UE e tot blocat la Ministerul Dezvoltării
În 2013, bugetul alocat de Primăria Braşov pentru contribuţia municipalităţii la lucrările de izolare termică a blocurilor de locuinţe a fost diminuat considerabil. Dacă anul trecut, cota dată de primărie pentru astfel de lucrări executate prin programul guvernamental a fost de 4,1 milioane de lei, în bugetul pe 2013, pentru astfel de investiţii au fost prevăzute doar 640.000 de lei, respectiv aproximativ 15,6% din bugetul de anul trecut.
Solicitările erau mult mai mari, respectiv de 12 milioane de lei, cu aproximativ 65% mai mult decât în 2012, numai că, pentru a face faţă cheltuielilor, dar şi plăţii salariilor personalului, edilii au tăiat drastic de la mai multe capitole. Oricum, programul guvernamental de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe este, deocamdată, în ceaţă. Guvernul nu prea are bani să aloce pentru astfel de proiecte, iar, în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene, nu există momentan normele de aplicare a programului.
La Primăria Braşov, din partea asociaţiilor de proprietari braşovene care vor să fie incluse în Programul Naţional de reabilitare termică a blocurilor, sunt depuse 320 de cereri. Pentru 126 dintre blocurile care stau la coadă pentru termoizolare, autorităţile locale au întocmit proiectul tehnic, următorul pas fiind alocarea fondurilor de la Guvern şi demararea licitaţiilor pentru desemnarea constructorului.
Din 2009 şi până anul trecut, peste 100 de blocuri au fost izolate termic, proprietarii plătind 20% din lucrări, edilii 30%, iar Guvernul 50%. Anul trecut, au fost izolate 10 blocuri prin acest program, dar Guvernul mai are de plată la constructori o restanţă de 1,26 de milioane de lei.
Ministerul Dezvoltării a publicat încă din noiembrie anul trecut varianta finală a ghidului solicitantului, c