Ţara noastră, alături de alte 153 de state ONU, a votat, în 2 aprilie 2013, în cadrul Adunării Generale a ONU, în favoarea adoptării tratatului internaţional care reglementează standarde globale pentru comerţul cu arme convenţionale Arms Trade Treaty - ATT, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Ministrul Titus Corlăţean a declarat că, prin intrarea în vigoare a acestui instrument juridic internaţional, după ratificarea sa de către 50 de state, se va pava calea pentru reglementarea acestui comerţ, evaluat la circa 70 miliarde de dolari USD anual şi pentru asigurarea că se vor diminua considerabil atât comerţul ilicit cu arme, cât şi acumulările destabilizatoare de arme din conflictele în care drepturile omului sunt flagrant încălcate".
Ministerul Afacerilor Externe va iniţia, cu celeritate, procedurile interne legale care vor permite semnarea ATT de către ţara noastră şi, ulterior, ratificarea acestui nou instrument internaţional. România a reglementat şi aplică, încă din 1992, un regim cuprinzător şi eficient de control al operaţiunilor de transfer cu produse militare.
ATT este un instrument juridic de importanţă majoră pentru comunitatea internaţională, care va întări securitatea globală şi va impune cele mai avansate standarde ale comerţului cu arme, inclusiv "regula de aur" în materie, potrivit căreia se vor interzice transferurile de arme dacă acestea vor putea contribui la încălcarea drepturilor omului şi a dreptului internaţional umanitar în ţara de destinaţie.
ATT reglementează operaţiunile de export, import, brokeraj, tranzit şi transbordare cu produse militare şi se va aplica celor 7 categorii de arme convenţionale stabilite în Registrul ONU privind Armele Convenţionale, armelor de calibru mic şi armamentelor uşoare; în ciuda opoziţiei marilor exportatori şi a principalilor importatori, ATT conţine prevederi