Oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Transgaz va fi lansată la un preţ minim de 171 lei/titlu şi un maxim de 230 lei/titlu, astfel că statul ar putea încasa între aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) şi 400 milioane lei (90 milioane euro) pentru pachetul respectiv.
Oferta va dura 9 zile lucrătoare, urmând să înceapă joi, 4 aprilie, şi să se încheie pe 16 aprilie.
Raportat la preţul din oferta publică iniţială derulată de Transgaz la finele anului 2007 pentru listare, de 191,92 lei/acţiune, preţul minim din oferta secundară este mai mare cu 10,9%, iar preţul maxim cu 19,8%.
Titlurile companiei au fost oprite miercuri de la tranzacţionare, în aşteptarea deciziei Guvernului cu privire la intervalul de preţ la care se va derula oferta.
Pachetul de 15% din acţiunile Transgaz care vor fi vândute la bursă va fi împărţit în trei tranşe, una de 85% pentru investitorii instituţionali şi două pentru retail cumulând 15%, cu preţ stabilit în raport de subscrierea pe tranşa mare, iar micii investitori vor beneficia de un discount de 3-5%.
În cazul în care pentru tranşa investitorilor instituţionali va fi stabilit nivelul cel mai mic de preţ, de 171 lei, micii investitori ar putea subscrie la un preţ de 162,45 lei în primele trei zile ale ofertei, când se acordă un discount de 5%, iar statul va încasa 300,9 milioane lei (68 milioane euro).
Dacă însă preţul pentru investitorii instituţionali va fi cel maxim, de 230 lei pe acţiune, micii investitori ar putea cumăra titlurile la 218,5 lei, în primele trei zile ale ofertei. În acest caz, statul ar putea obţine 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul scos pe Bursă.
Potrivit unui document obţinut de Mediafax, preţul de vânzare al acţiunilor pentru investitorii instituţionali va fi stabilit la nivelul celui mai mic preţ de subscriere înregist