Tensiunile în USL au atins, ieri, un moment de vârf, care s-a finalizat cu transferarea Ministerului Justiţiei de la PNL la PSD. Ultragiaţi, liberalii au refuzat să preia, la schimb, alt minister, iar Crin Antonescu a promis că va fi „vigilent” cu aliaţii săi social-democraţi. Crin Antonescu și Dan Voiculescu s-au ales cu Ministerul Justiției suflat de sub nas de Victor Ponta
Uniunea Social-Liberală a părut că se rupe, ieri, după ce Victor Ponta a anunţat că a propus-o pe Laura Codruţa Kovesi la conducerea DNA. Manevra premierului a luat prin surprindere opinia publică, întrucât marţi el anunţase că lasă această sarcină în mâinile viitorului ministru al Justiţiei, care trebuia să fie nominalizat de către PNL.
Liberalii au reacţionat haotic: iniţial păreau decişi să-şi pună omul la Justiţie şi ameninţau că acesta va retrage propunerile trimise de premierul Ponta către CSM. Spre seară, Crin Antonescu a apărut resemnat în faţa camerelor de luat vederi şi a anunţat cedarea ministerului pe care, până acum o săptămână, îl conducea Mona Pivniceru. Premierul Victor Ponta a promis că va nominaliza un personaj apolitic la Justiţie.
Europeanul Antonescu
Aparent paradoxal, imediat ce au apărut numele celor propuşi la conducerea Parchetelor, Dan Voiculescu şi Crin Antonescu au devenit pro-europeni şi au cerut ca viitorii procurori-şefi să fie selectaţi potrivit unor proceduri cerute de Comisia Europeană. Acum două zile, preşedintele PNL spunea: „Singura greşeală a lui Pivniceru a fost că a luat în serios ce s-a discutat la Comisia Europeană”.
La ora 11.30, la sediul USL, Crin Antonescu a făcut primele declaraţii belicoase despre decizia lui Ponta de a o propune pe Kovesi la conducerea DNA. „Această decizie luată de premier în calitate de ministru interimar la Justiţie este o decizie pe care a luat-o şi asupra căreia pentr