Marele avantaj al laptopurilor în fața calculatoarelor de tip desktop este mobilitatea. Cu toate astea, nu toți utilizatorii de laptopuri se află mereu în mișcare. Mulți le folosesc la birouri sau acasă, ținându-le ore în șir în priză, iar specialiștii recomandă în aceste cazuri îndepărtarea bateriilor pentru prelungirea duratei lor de viață.
Teoretic, durata de viață a acumulatorilor de laptop este nelimitată, însă în realitatea bateriile de laptop se uzează în timp și ajung să aibă o autonomie tot mai redusă.
Dacă folosiți laptopurile acasă sau la birou băgate mereu în priză, specialiștii în tehnologie vă recomandă să îndepărtați bateriile dacă vreți să prelungiți durata de viață a acestora, scrie makeuseof.com (Atenție! Nu încercați niciodată să îndepărtați sau să instalați bateria în timp ce laptopul este pornit, chiar dacă este în modurile standby sau sleep!).
Explicația este reprezentată de faptul că bateriile de laptop se uzează mai repede la temperaturi ridicate și atunci când sunt ținute încărcate la maximum.
Îndepărtarea bateriilor este recomandată, însă trebuie să mai aveți în vedere un aspect cât se poate de important. Uzura bateriilor este accelerată și atunci când ele sunt descărcate sub pragul de 20% din capacitatea lor. Drept urmare, trebuie să le reatașați din când în când pentru a le încărca din nou. Puteți să vă faceți o idee de cât de des trebuie să le încărcați ținând cont de faptul că rata de auto-descărcare a bateriilor Li-Ion este de 8% pe lună, la o temperatură de 21 de grade Celsius.
Nu lăsați acumulatorii să scadă sub pragul de 20% din capacitate. O dată la câteva luni, reintroduceți bateriile în laptopuri și încărcați-le la maximum, după care îndepărtați-le din nou.
O bătaie de cap prea mare?
O astfel de operațiune reprezintă cu siguranță o bătaie de cap pentru persoanele comode, însă îndepărtarea ba