Exodul în străinătate al medicilor români este o realitate crudă. Sărăcite de specialişti, spitalele noastre se luptă să ofere pacienţilor tratamente la cele mai înalte standarde. Sunt unii medici care au refuzat decenţa străinătăţii pentru a profesa într-un spital de la noi. După doi ani petrecuţi în Anglia, chirurgul Dan Malincenco a ales să practice medicina la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.
Experienţa străinătăţii
După 20 de ani petrecuţi în spitalele româneşti, în anul 2009, chirurgul Dan Malincenco a ales să plece în străinătate. Miza, la fel ca şi în cazul celorlalţi colegi în halate albe a fost, evident, traiul decent pe care îl asigurau spitalele de peste graniţă. A ajuns astfel în Anglia.
A practicat medicina în Regatul Unit, timp de doi ani. Mai mult s-a specializat şi în efectuarea de proceduri chirurgicale laparoscopice. Totuşi, gustul viaţa în străinătate devenise absurdă, rece şi costisitoare. Nu din punct de vedere banilor, ci social vorbind.
Era singur, într-o ţară străină, înconjurat doar de oameni necunoscuţi, cu care era imposibil de relaţionat. «Am plecat în Anglia din motive personale... M-am trezit acolo mai singur decît eram acasă. Oamenii pun mult preţ acolo pe ceea ce ştii să faci, ceea ce este grozav!, însă lasă pe un plan secund viaţa socială. E dificil să te afli într-o altă ţară, darămite să fii singur, iar englezii erau foarte dificili... Erau zile întregi în care nu discutam cu nimeni mai mult decît ceea ce se întîmpla la serviciu. Tocmai de aceea am zis că mai bine renunţ...» motivează medicul Dan Malincenco.
În cei doi ani petrecuţi în Anglia, chirurgul Dan Malincenco a profesat în cele mai mari centre medicale din oraşele britanice Rochester şi Knowledge.
Lama bisturiului său a salvat victime ale accidentelor de circulaţie sau oameni care au suferi