Un bărbat a scos la iveală, în judeţul Covasna, rămăşiţele unui animal preistoric uriaş, iar specialiştii cred că este vorba cel mai probabil de un mastodont. Lungimea craniului este de aproape un metru şi jumătate, iar un fildeş avea în diametru 25 de centrimetri şi era lung de aproape trei metri. Din păcate, starea rămăşiţelor nu este una tocmai bună.
Fosile uriaşului animal au fost descoperite din întâmplare de un arheolog amator, care, după ce a văzut că bucata pe care o găsise se tot măreşte în urma săpăturilor, a chemat specialiştii. „Întâmplător, am văzut nişte fragmente de oase în mal, am început din curiozitate să sap, am văzut că e enorm de mare, m-am speriat şi am chemat specialiştii să vadă despre ce este vorba. E prima descoperire, dar o caut de mult”, a declarat Iulian Cozianu.
Era sănătos când a murit. Iar ceea ce a găsit i-a uimit până şi pe cei care au mai văzut astfel de fosile, dar până şi aceştia au câteva semne de întrebare. „Ce specie, ce vârstă a avut, rămâne de văzut, va fi stabilit probabil într-un laborator, undeva în Ungaria ori în Anglia. După ce l-am scos de acolo, eu cred că este mastodont mai mult ca sigur, acuma, că o fi dintr-o specie cunoscută sau o fi o specie nou descoperită, rămâne de văzut”, ne-a spus geologul Szabo Imre. După cum arată molarii animalului, aceştia fiind netociţi, îi face pe cercetători să creadă că atunci când uriaşul animal a murit era tânăr, într-o stare de sănătate bună. „Aici, în partea aceasta, se vede locaşul fildeşului în craniu, are un diametru de 20-25 de cm, deci probabil fildeşul avea o lungime de peste 3 metri”, a mai spus geologul Szabo Imre. „Este vorba despre un craniu sau un fragment de craniu al unui mastodont, cel puţin aşa se pare la prima vedere şi este important că am găsit aceste oase, care vor completa colecţia nostră din Muzeul Depresiunii Baraolt”, ne-a spus muzeologul Demete