Primarii vrânceni au fost instruiţi cum să intervină pentru a preveni apariţia unor inundaţii catastrofale şi pentru a limita efectele torentelor, în cadrul unei întâlniri organizate la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia“ cu reprezentanţii Ministerului Mediului şi schimbărilor climatice, conducerii Prefecturii, Consiliului Judeţean, Administraţiei Naţionale „Apele Române“.
Primarii localităţilor vrâncene au primit „Manualul primarului“ pentru intervenţii la inundaţii şi seceta hidrologică în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Mediului şi schimbărilor climatice. Documentul cuprinde o sinteză a prevederilor legale care trebuie respectate de autorităţile locale pentru a preveni producerea unor dezastre, dar şi pentru a interveni cât mai rapid şi eficient în cazul unor calamităţi naturale.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Ionuţ Iuga, a afirmat că Vrancea este un judeţ cunoscut cu grad de risc, întrucât aici au avut loc inundaţii. „Acest manual este o sinteză a celor prevăzute în Legea apelor, completat cu proceduri de intervenţie“, a explicat secretarul de stat Ionuţ Iuga. Acesta le-a spus primarilor şi cum vor fi alocate fondurile pentru lucrările de investiţii derulate de minister. „O prioritate vor fi lucrările realizate în proporţie de 80%, ulterior cele rea-lizate în proporţie de 50% pentru a reuşi să le finalizăm“, a explicat secretarul de stat.
Reprezentanţii Ministerului Mediului le-au spus primarilor să ia toate măsurile pentru a preveni apariţia inundaţiilor, respectiv să fie curăţate şanţurile, rigolele, iar pe râuri să nu fie depozite de lemne sau de materiale lemnoase pentru a preveni apariţia evenimentelor din anii trecuţi de la Arbore, Suceava.
Olimpia Negru, director în cadrul Ministerului Me-diului a arătat că autorităţile pot anticipa evenimentele h