Screening-ul pentru cancerul de col uterin şi programul de vaccinare a elevelor împotriva virusului HPV au fost reintroduse de către Ministerul Sănătăţii, împreună cu programele de sănătate stabilite pentru perioada 2013-2014.
Campaniile de vaccinare antiHPV au fost demarate în anul 2008, de către Ministerul Sănătăţii, cu scopul de a preveni infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), virus care, în proporţie de 70%, poate determina cancerul de col uterin. Vaccinul are scopul declarat de a preveni infecţia cu virusul HPV. Campania de vaccinare le vizează pe fetiţele de 11 şi 12 ani şi se desfăşoară atât în şcoli, la cabinetele de specialitate (obstetrică-ginecologie), dar şi în cabinetele de medicină de familie.Vaccinul se administrează în trei tranşe, la şase luni distanţă.
„Programul de depistare a cancerului de col uterin este implementat pentru o perioadă de cinci ani de zile, iar în ceea ce priveşte vaccinarea HPV, fiind şi ea o măsură de prevenţie, va exista o campanie de vaccinare“, a spus dr. Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii „Elena Doamna“ dinIaşi.
O parte dintre medicii de familie ieşeni care administrează acest vaccin spun că au fost asiguraţi de către reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate că vor primi vaccinul după a doua jumătate a anului, când va avea loc o licitaţie pentru achiziţionarea unor noi doze.
„Avem o problemă la a treia tranşă pentru Cevarix, vaccinul care se foloseşte pentru imunizare împotriva HPV. Avem doar primele două doze care trebuiesc administrate, dar este necesară şi cea de-a treia, pentru a fi valabilă vaccinarea. Am discutat la CJAS şi mi s-a spus că, după luna iunie, va avea loc o nouă licitaţie pentru achiziţionarea vaccinurilor, la nivelul Ministerului Sănătăţii. Sperăm să fie rezolvată la timp, pentru ca fetiţele care au primit primele două doze să fie vaccinate“, a decla