Ilegală în România, cea mai veche meserie din lume, prostituţia, oferă cele mai multe joburi pe piata muncii. Această realitate nerecunoscută oficial, nereglementată legislativ dar întâmpinată la tot pasul produce numeroase probleme autorităţilor şi societăţii româneşti în ansamblu.
Generează infracţionalitate, evaziune fiscală, mari probleme de sănătate, dar şi sociale pentru persoanele implicate în fenomenul de prostituţie, fie practicanţi (femei sau bărbaţi, minori ori adulţi), fie clienţi.
Există o sumedenie de probleme care ar dispărea sau ar fi mult diminuate dacă prostituţia ar fi reglementată prin lege, nu doar interzisă. Interzicerea acestui flagel nu rezolvă însă şi problemele generate de el.
Conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la sfârşitul lunii februarie 2013, în România erau înregistraţi peste 500. 000 şomeri din care doar aproximativ 200. 000 erau indemnizaţi. Desigur, cifrele statistice nu reflectă realitatea, deoarece în ţara noastră există încă pe atâţia sau chiar mai mulţi oameni fără un loc de muncă neînregistraţi.
Mai sunt şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă neînregistrate în statisticile oficiale. De asemenea, rândul şomerilor este îngroşat an de an, de tinerii absolvenţi de liceu, şcoli de arte şi meserii şi studenţi.
Nimeni, nicio autoritate fie ea centrală sau locală nu o să poată avansa vreodată cifra reală şi exactă a oamenilor fără un loc de muncă din România.
Cu toate acestea, dacă alături de şomerii înregistraţi oficial s-ar număra, chiar şi prin prisma cheltuielilor statului român în susţinerea lor, asistaţii sociali din fiecare localitate sigur, numărul adevărat al şomerilor ar fi mult mai mare. Acestora li s-ar putea adăuga şi falşii handicapaţi sau însoţitori de persoane bolnave, care sunt finanţaţi cu regularitate de stat.
Nu cred că există o conta