Instituirea unei mega-taxe de 75% pentru firmele care plătesc salarii care depăşesc 1 milion de euro anual, anunţată de preşedintele Francois Hollande, a relansat dezbaterile în Franţa: cluburile de fotbal vor fi nevoite să plătească faimoasa taxă? Da, potrivit Guvernului, nu, potrivit Federaţiei Franceze de Fotbal (FFF), care dă asigurări că a obţinut garanţie din partea premierului Jean-Marc Ayrault însuşi. Şi totuşi, marţi dimineaţă a venit ştirea: taxa îi priveşte pe toţi cei care plătesc salarii de peste 1 milion de euro, inclusiv cluburile de fotbal, după cum a precizat Matignon-ul. Un adevărat foileton, comentează agenţia France Presse!
Respinsă de Consiliul Constituţional, această măsură emblematică a campaniei electorale din 2012 a preşedintelui socialist a fost revizuită de Executiv. În varianta actuală, nu salariaţilor le va reveni sarcina de a plăti direct, ci firmelor să achite taxa, a anunţat joia trecută preşedintele socialist.
O picătură de apă
Această taxă rămâne simbolică, pentru că nu vizează decât vreo 30.000 de persoane, după cum a afirmat anul trecut ministrul Economiei, Pierre Moscovici. Ea nu va aduce statului decât 500 de milioane de euro, o picătură de apă, faţă de deficitul anual de 98,2 miliarde de euro în 2012.
Cu toate astea, taxa care s-a aflat la originea controversatului exil fiscal în Rusia al actorului Gerard Depardieu, nu mai încetează să provoace valuri. Iar noua sa versiune nu a calmat deloc spiritele.
Într-un discurs televizat joi noapte, care a durat mai mult de o oră, Hollande a promis revizuirea taxei de 75% pe veniturile mai mari de 1 milion de euro, după ce aceasta a fost respinsă de justiţia franceză. De asemenea, preşedintele s-a angajat să evite orice nouă creştere de taxe anul următor, în timp ce cheltuielile statului urmează să fie diminuate în continuare.