Pun semnul egalitatii intre cei doi, interogatia mea avand numai o conotatie retorica. In cazul acesta potrivindu-se de minune aberatia lingvistica a celui care prezideaza Curtea Constitutionala a Romaniei, iar noi putand spune: Da, Merkel e la fel de magistrat ca si Basescu, sau Basescu este la fel de magistrat ca si Merkel. Depinde doar magistrat al cui, sau sub ce fel de magistratura!
Pentru ca, de dorit ar fi sa vorbim despre magistraturile Europei ca unitate de simtire si aspiratie politica, iar despre magistratii continentului ca garanti pentru o unitate solidara pe care continentul si-o declara printr-un parlament comun si norme legislative unitare.
Spun „de dorit” revenind la obsesia pe care triste experiente recente, cu oameni care in acesti ani au deviat dezideratul unitatii europene in democratie spre interese meschine si practici din trecut, au provocat-o privind sechelele de nevindecat ale asa zisei educatii bolsevice. Și amintesc, in legatura cu aceasta, nu neaparat obsesiile noastre, ale celor care provenim din laminoarele lagarului socialist, ci pe a lui Jean-François Revel, de l’Académie Française, care avertizeaza limpede: „Comunismul este atat de devastator, incat nu-i de ajuns sa scapi de el: trebuie sa poţi ieşi din toate consecinţele lui”.
In aceste conditii, o minte lucida care-si da seama de sechelele devastatoare ale mentalitatii de tovaras-conducator a unui Basescu (si, pe deasupra, mai vede incurajarile europene de care se bucura), cand aude ca in viata politica interna a Germaniei, Angela Merkel este acuzata de tentativa dictatoriala a reducerii atributiilor Parlamentului, nu poate sa nu faca referinta la aceleasi sechele pe care le prezinta formarea unor caractere in Republica Democrata Germana, ca si in Republica Socialista (mai bine zis ceausista) care a fost Romania. Este vorba de sechelele educatiei slujirii p