Preşedintele François Hollande, afectat de unda de şoc a afacerii Cahuzac, efectuează o deplasare de două zile în Maroc. Problemele cu care se confruntă pe plan intern riscă să planeze însă asupra acestei deplasări, mai ales că François Hollande s-a văzut obligat, înainte de a lua avionul, să dea o declaraţie televizată pentru a promite o lege de "transparenţă" a vieţii politice.
Greu de spus, în condiţiile celor întîmplate în Franţa, cum ar mai putea François Hollande să de eventual lecţii de democraţie în străinătate. Sau cum ar putea readuce vorba, în discuţiile cu gazda sa, regele Mohammed al VI-lea, despre "republica” exemplară pe care dorea să o construiască în Franţa. Din toate punctele de vedere această vizită riscă să fie inconfortabilă, inclusiv pentru cei opt sau nouă miniştri care călătoresc cu François Hollande.
Preşedintele Franţei, luînd avionul spre Maroc, lasă de fapt în urmă un peisaj politic în plină frămîtare, cu o ocazie enormă pentru opoziţie de a trece la ofensivă. Si totuşi, în cursul întîlnirilor sale pe teritoriul marocan, François Hollande nu va putea ocoli alte subiecte de mare însemnătate, precum Siria, Mali, primăvara arabă sau procesul de pace în Orientul Apropiat.
Vizita sa în Maroc este pusă şi sub semnul instaurării unei relaţii persoanle între François Hollande şi regele marocan, întrucît cei doi se cunosc prea puţin. Pentru Franţa relaţiile economice cu Marocul rămîn importante, mai ales că 750 de intreprinderi franceze sunt instalate în Maroc şi anual 3 milioane 3 sute de mii de francezi îşi petrec vacanţele pe teritoriul marocan.
De la începutul intervenţiei militare franceze în Mali, François Hollande s-a consultat în mod sistematic prin telefon cu regele Mohammed al VI-lea. Această bună colaborare urmează să fie acum “încoronată” prin onoruri speciale rezervate preşedintelui francez. Acesta va fi p