Master planul care va trasa dezvoltarea orăşelului-satelit ar trebui finalizat până la finalul verii, conform termenului stabilit de conducerea asocierii care a iniţiat proiectul.
Discuţiile privind identificarea terenului de care este nevoie pentru orăşelul informaticienilor sunt în derulare, iar primele locaţii posibile menţionate sunt localităţile vecine Floreşti şi Baciu. Clusterul IT a lansat un concurs pentru studenţii cu idei pentru viitorul proiect.
Cel mai important proiect al clusterului IT înfiinţat acum o jumătate de an, Cluj Innovation City, este unul de dezvoltare urbană integrată, estimat să ocupe 300 ha, o investiţie de 300 de milioane de euro. Dezvoltarea-satelit a municipiului Cluj-Napoca ar trebui să adune în următorii 15 ani peste 20.000 de specialişti, conform planurilor anunţate. Orăşelul include spaţii de birouri, laboratoare de cercetare, muzee, spaţii publice, un hotel, dar nu există încă nici teren identificat, nici investitori care să asigure finanţarea proiectului. „Master planul este în lucru, există o echipă, condusă de arhitectul Rareş Drăgan, care are această sarcină. Ar trebui să fie gata în toamnă şi să putem începe demersurile pentru avizarea proiectului", a menţionat Alexandru Tulai, preşedintele Consiliului Director al Cluj IT Cluster.
Principalul partener de discuţii pentru găsirea terenului, Consiliul Judeţean (CJ), ar urma să vină cu soluţii care să răspundă cererilor reprezentanţilor companiilor din IT: o suprafaţă compactă de 300 ha, în apropierea oraşului, cu posibilitatea de dezvoltare a infrastructurii necesare. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a fost cooptată în proiect. Reprezentanţii CJ au indicat comuna Floreşti ca posibilă locaţie pentru proiectul informaticienilor, dar variantele de lucru sunt mai multe, inclusiv zona Baciu. Conducerea clusterului susţine că discuţiile pentru găsirea finanţării