Şoferii care conduc sub influenţa alcoolului, nu acordă prioritate pietonilor sau depăşesc viteza regulamentară cu peste 60 de kilometri pe oră, riscă să rămână fără permis timp de 120 de zile şi să plătească amenzi cuprinse între 1.575 şi 7.500 de lei. Acestea sunt câteva dintre prevederile incluse în proiectul de modificare a Codului Rutier, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Interne.
În prezent, neacordarea priorităţii se pedepseşte cu amendă de maximum 375 de lei şi cu suspendarea permisului timp de 30 de zile. Condusul sub influenţa alcoolului se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 675 si 1500 de lei, plus suspendarea permisului pentru 90 de zile.
Proiectul va rămâne în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Interne timp de zece zile şi poate fi consultat aici.
Alte modificări:
- Probele teoretice şi practice din cadrul examenului de permis auto vor fi înregistrate video şi, dacă este necesar, şi audio:
„Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice şi a probei practice se înregistrează video şi, după caz, audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sunt exceptate de la aceste dotări.”
- Autovehiculele înmatriculate în alte state pot circula pe drumurile publice timp de maximum o lună:
„Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatricu