Cum s-a ajuns azi la ”cedarea” Miinisterului Justiţiei de la liberali la pesedişti? Potrivit unor surse participante la şedinţă, premierul Victor Ponta le-a propus celor de la PNL să păstreze ministerul Justiţiei, cu condiţia să nu schimbe celor două propuneri făcute pentru Parchetul General şi DNA.
În cadrul şedinţei USL, liberalii şi social-democraţii au avut un schimb de replici pe tema ministerului Justiţiei şi în special a propunerilor făcute de Victor Ponta în calitate de ministru interimar. Potrivit surselor gândul, într-o primă variantă de lucru, primul-ministru le-a spus celor de la PNL că pot să păstreze ministerul Justiţiei, cu condiţia obligatorie de a menţine cele două propuneri făcute pentru şefia DNA şi a Parchetului General.
Liberalii au răspuns că nu sunt de acord cu acest lucru şi că dacă îşi vor păstra portofoliul Justiţiei intenţionează să retragă propunerea privind-o pe Laura Codruţa Kovesi pentru şefia DNA.
Întrebat de gândul de ce dimineaţa a declarat că îşi asumă ministerul Justiţiei, iar ulterior a renunţat la acest minister, preşedintele PNL Crin Antonescu a răspuns că i-a transmis premierului că nu doreşte să menţină propunerile făcute de acesta. Liberalii doreau să numească un nou ministru al Justiţiei, să retragă propunerile făcute de Victor Ponta şi să facă noi propuneri pentru şefia Parchetelor.
„Eu am spus că PNL este gata să îşi asume responsabilitatea desemnării unui ministru, premierul care şi-a schimbat poziţia a fost de acord dar ca propunerile făcute să rămâne în vigoare. Noi am spus că aşa ceva nu se poate, altfel luam ministerul, schimbam propunerile şi reluam procedurile”, i-a spus Crin Antonescu lui Victor Ponta.
În atare condiţii, premierul Ponta a cerut ca ministerul Justiţiei să treacă în zona de responsabilitate a PSD, lucru acceptat de liberali. Chiar dacă premierul a oferit un alt min