Vremea înşelătoare (când cald, când ger), aerul poluat şi surmenajul vocal pot cauza inflamarea mucoasei laringiene. Diagnosticul generic este laringită, afecţiune a gâtului care se prezintă în mai multe forme: laringită acută, laringită tuberculoasă, laringită cronică.
Cea mai frecventă este laringita acută, care apare în urma ingerării de alimente şi de băuturi reci, precum şi a aerului rece respirat. Primele semne importante ale afecţiunii sunt: schimbarea vocii, răguşeală sau chiar pierderea vocii, după care începe tusea seacă şi apoi tusea productivă. De asemenea, respiraţia devine greoaie şi apar dureri la înghiţit. Din fericire există remedii naturiste care pot pune pe fugă răceala în gât.
Siropul de ceapă alungă răguşeala
Imediat ce apar primele simptome, fă sirop de ceapă. Este un leac eficient în tratarea laringitei. Îl poţi prepara din 200 de grame de ceapă curăţată de coajă, mărunţită, peste care adaugi 300 ml de apă. Lasă să fiarbă până scade amestecul la jumătate. După ce se răceşte, completează zeama de ceapă cu 100 g de miere. La copii se administrează între 6 şi 8 linguriţe pe zi. La adulţi, e indicat să se administreze câte 3-6 linguri pe zi. Siropul de ceapă nu se păstrează mai mult de 4 zile, la temperatura camerei. Dacă e ţinut la frigider, siropul îşi pierde proprietăţile după o săptămână. Poţi face şi infuzie din ceapă. Ai nevoie de 4-6 cepe la 1 litru de apă fierbinte, peste care pui 10g de miere. Se beau 1-2 căni pe zi, obligatoriu una dimineaţă, la trezire. Dacă îţi place ceapa, o poţi utiliza atât ca tratament, cât şi ca aliment. Coci o ceapă în cuptor şi o mănânci cu o linguriţă de unt sau de ulei.
Cataplasmele cu argilă alină durerea în gât
Scapi de disconfortul dat de laringită şi cu argilă, din care faci cataplasme. Pune câteva linguri de argilă într-un vas de sticlă şi adaugă puţină apă fierbinte. Pasta fo