Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a declarat că guvernul va analiza în şedinţa de astăzi un memorandum înaintat de ministerul său privind asumarea la buget a corecţiilor financiare de circa 800 milioane euro stabilite în 2012 de CE pe cele 5 programe operaţionale presuspendate.
„Este un document care va fi discutat în Guvernul României care va spune următorul lucru: că de principiu Guvernul României trebuie să îşi asume situaţiile în care beneficiarii au suportat o corecţie financiară datorită unor acte emise de către o structură centrală, fie ANRMAP, fie alte structuri ale Guvernului. În această situaţie este normal ca statul să plătească costul menţinerii în anumite funcţii a unor persoane care nu au făcut dovada că într-adevăr merită să fie în acele funcţii. (...) Atât timp cât statul a greşit, trebuie să îşi asume acest cost“, a spus Teodorovici marţi, la o întâlnire cu grupul PSD de la Senat.
El a subliniat că suma totală a corecţiilor financiare stabilite anul trecut de Comisia Europeană se ridică la „700-800 milioane de euro“, iar peste 90% dintre cazuri se referă la proceduri incorecte de achiziţii publice descoperite în urma auditurilor, deşi au fost aprobate sau avizate iniţial de ANRMAP sau UCEVAP.
„În cazurile când beneficiarii se fac vinovaţi de anumite sincope în implementare, acolo într-adevăr ei va trebui să suporte costurile“, a afirmat Teodorovici, care a adăugat că s-a ajuns deja la cazuri în care beneficiari au contestat în instanţă aplicarea acestor corecţii pe proiectele în derulare.
El a subliniat că nu era normal ca această presiune financiară să fie pusă pe beneficiarii care au derulat corect proiectele, protejarea acestora fiind solicitată insistent şi de Comisia Europeană.
Potrivit lui Teodorovici, în bugetul pe 2013 este prevăzută suma care va trebui suportată de stat pentru corecţiile fina