Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Bistriţa – Năsăud, reaminteşte contribuabililor că, începând cu 1 februarie 2013, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 8 din 23 ianuarie 2013, s-a extins sfera de impozitare şi la persoanele fizice care realizează venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.
Veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute individual s-au într-o formă de asociere din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea;
c) creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Veniturile din silvicultură şi piscicultură reprezintă veniturile obţinute din recoltarea şi valorificarea produselor specifice fondului forestier naţional, respectiv a produselor lemnoase şi nelemnoase, precum şi cele obţinute din exploatarea amenajărilor piscicole.
Categorii de venituri neimpozabile
Sunt neimpozabile veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală a produselor culese sau capturate din flora şi fauna sălbatică sunt venituri neimpozabile.
Veniturile realizate de persoanele fizice din valorificarea direct sau prin intermediul formelor de proprietate asociative a masei lemnoase exploatate în regie proprie potrivit prevederilor Codului silvic sau prin intermediul formelor de proprietate asociative, din pădurile pe care le au în proprietate, în volum de maximum 20 mc/an, sunt venituri neimpozabile.
Totodată sunt exceptate de la impozitare veniturile realizate în limitele stabilite potrivit tabelului următor:
Determinarea venitului net
În cazul veniturilor din silvicultură şi piscicultură venitul net anual se determină în sistem real pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.
În cazul venituri