Astăzi elevii din toată ţara au susţinut pretestări pentru examenul de Bacalaureat la limba de instruire. Liceenii, care vor scrie BAC-ul în instituţii străine, astăzi au putut susţine proba în şcolile în care îşi fac studiile.
La ei "acasă" elevii s-au simţit destul de relaxaţi cu testul în faţă. Deşi abia ieri au aflat că vor susţine proba, tinerii s-au arătat încrezuţi în forţele şi cunoştinţele proprii. "Ni s-a dat trei ore pentru a scrie testul. Îmi pare prea puţin pentru volumul lui, pentru că necesită multă gândire. Am făcut pregătiri în prealabil, deci testul nu mi se foarte greu. Ba chiar mi-a plăcut şi poezia lui Aureliu Busuioc de la începutul foii de examen", spune eleva clasei a 12 la liceul "Spiru Haret", Corina Furdui. Eleva mărturiseşte că nici măcar nu a deschis caietul pentru a repeta în ajun, pentru a-şi evalua cunoştinţele de moment.
Elevii susţin unanim că pretestarea le-a fost de mare ajutor şi datorită ei fac o repetiţie generală a BAC-ului, depăşind frica şi recapitulând cunoştinţele. Tinerilor nu le este frică nici de camerele de supraveghere care vor filma în procesul examenelor. "Eu nu vreau să copiez şi nu vreau nici ceilalţi s-o facă. Camerele vor însemna o egalitate în drepturi", spune Corina, iar colegul ei Pavel spune că nici nu are sens să tragi cu ochiul în sursele ascunse.
"Nu este un test complicat, toţi elevii au competenţe pentru a îndeplini itemii, pentru că sunt copii deştepţi care au în spate lecturi. Pretestarea îi va ajuta să-şi valorifice creativitatea şi să-şi depăşească fricile", spune profesoara de limbă şi literatură română din liceul "Spiru Haret", Liliana Orehovschi.
Pretestările pentru BAC au început astăzi şi vor continua până pe data de 12 aprilie în toate şcolile din ţară.